Monthly Archives: september 2010

Perfekt ferie? – dag 1

Jeg har fått plass nummer 186 på stranden. Bagni Italia heter min del av den. Sitter i en gammeldags fluktstol. Over meg har jeg en parasoll i landets stolte farger. Over den er himmelen blå. Bare blå.

Jeg er på Versilia-kysten, et kvarter med bil fra Pisa. Til Pisa tar det litt over to timer med fly direkte fra Norge. Det er lettere å komme hit enn å dra til hytta i Trysil. Og varmere. I dag er det 34 grader. Det gjør ingenting. Det blåser fra havet utenfor byen min, som heter Viareggio.

Sol, strand og art nouveau
Jeg kom sent i går kveld, og tok inn på hotell Luana i Via Foscolo. Et minutt fra stranden. Du bader i Viareggio, sa resepsjonisten, så første dag har gått med til å teste sol, vann og strand. På min vei til stranden passerte jeg Viale Margherita. En seaside boulevard med badeetablissementer, high fashion og pizzariaer i skjønn forening. Gammelt og ærverdig. Stilen er art nouveau, som oppstod for over hundre år siden. En svevende stil, inspirert av blomster og kurver som svinger i alle retninger. Antoni Gaudis byggverk i Barcelona er i slekt. Noe helt for seg selv.

IMG_4740Non capisco …
Bak Viale Margherita (hvilket navn!) ligger byens stolthet. Den enorme stranden. Flat og langstrakt. Finfinkornet sand. Tusenvis av parasoller og solstoler på rad og rekke(r). Stort sett italienske badegjester. Stort sett. Bortenfor ligger en gjeng ungdommer, de skriver og leser. De er ikke italienske, det kan jeg høre og se. Etter hvert skjønner jeg at de bruker sommeren til å lære seg italiensk. Perfekt. Lære seg italiensk et par timer på formiddagen, og gå på stranden etter lunsj. Kanskje jeg skal stikke innom denne språkskolen, som heter Pucchini, og få med meg noen brosjyrer? Så slipper jeg å si non capisco hver gang noen sier noe til meg. Hva non capisco betyr? Det er italiensk for ”Jeg forstår ikke” …

/Bernt Nilsen

Les Bernts reiseberetning dag 2

Din guide til legater og stipender

Legathåndboken 2010 inneholder over 2.300 legater og stipender. Noen av disse er rettet mot studier i utlandet. Det finnes uante muligheter, og du kan selv sjekke om det finnes et stipend eller legat som passer for deg på denne linken: http://www.utdanningsmagasinet.no/Legathaandboken. Lykke til!