De første dagene lengter du kanskje hjem til mamma…

Du har bestilt språkkurs i utlandet. Snart er det på tide å reise. Du har allerede vært der i fantasien din. Party på stranda, store, vakre campus og masse spennende mennesker å møte.

Så er det endelig tid for å reise. Nervøs og spent går du ombord i flyet til det som kan være ditt livs største eventyr. Du lander og kommer til bostedet, og plutselig sitter du der helt alene i en liten hybel som overhodet ikke ser ut som det du hadde i tankene.

Du lurer på hva du har begitt deg ut på. Ideen om at du skal bo der kan være overveldende. Det er nå det er viktig å ikke få panikk og vil reise hjem med en gang. De fleste studenter som studerer i utlandet

får det bare mer og mer moro jo lenger de er der. Det tar tid å bli kjent med nye venner og komme inn i hvordan alt fungerer i et nytt land. Men når du har gjort det er det vanligvis en veldig givende opplevelse.

Det skjer alltid, at vi har en student som gir opp og drar hjem før han har kommet ordentlig igang. Dette er åpenbart en stor skuffelse, og det kan også være ganske kostbart. Ofte er det sånn at mange av våre mest fornøyde studenter, er de som også hadde hjemlengsel i begynnelsen. Forskjellen er at de ble igjen, ble kjent med nye venner og hadde et meget vellykket opphold i utlandet.

Her skal jeg komme med noen råd som kan gjøre det enklere for deg når du kommer til et nytt sted:

 • Vær oppmerksom på at det tar tid å bli kjent med nye venner og bli komfortabel i et nytt land. Hold ut og være positiv, så vil du tilpasse deg raskere.
 • Ha realistiske forventninger for ditt opphold i utlandet og vær klar over at det aldri vil være akkurat som du har tenkt det.
 • Les litt på forhånd. Det er lettere å håndtere kulturelle forskjeller hvis du er godt forberedt. Kjøp en reiseguide og les deg opp på de stedene og skikkene hvor du skal reise. Hvis du ikke kjenner språket, kan det være lurt å lære sentrale setninger. En «Travel guide» hjelper deg å bli kjent med stedet de første dagene.
 • Ikke dra hjem fra skolen for tidlig. Det er på skolen og på ulike skoleaktiviteter du mest sannsynlig møter folk og får nye venner så hvis du går for tidlig, kan det være ensomt i begynnelsen.
 • Ikke bare sitt hjemme på rommet ditt. Bli med på en oppdagelsesreise og delta i aktiviteter som skolen vil arrangere.
 • Ikke snakk for mye med de hjemme. Hvis du ringer hjem hver dag eller sitter og chatter med norske venner hele tiden vil du få mye mer hjemlengsel enn hvis du bruker tiden din til sosialt samvær med folk på stedet.

Hvis du vet at du kan bli veldig ensom og har lett for å få hjemlengsel, får du noen ekstra råd her. For det første vil jeg anbefale at du velger å bo hos en vertsfamilie, i hvert fall i utgangspunktet. Det er en veldig god måte å bli kjent med folk og få inn en ny kultur. Alternativt kan du bestille overnatting i en delt leilighet. Du kan også komme i kontakt med folk på skolen din / campus før du drar hjemmefra

via nettsteder og sosiale media. Se om din skole har en side på Facebook. Noe som blir mer og mer populært er at skolen har sine egne sosiale nttsteder også.

Å studere i utlandet er en utfordring. Hver dag vil ikke være en dans på roser, men hvis du henger med er sjansen stor for at du får “the time of your life”!

6 Responses to De første dagene lengter du kanskje hjem til mamma…

 • Shirin says:

  Hei

  Jeg er en kvinne på 28 som bor i Bergen. Jeg kan litte engelsk men er nødt til å lære den i kort tid. Vil helst gå på engelsk kurs hverdag men det finnes ikke et slikt tilbud i Norge så langt jeg vet. Jeg er student og har heller ikke god økonomi. Jeg ser etter en billig alternativ men også effektiv. Spørsmålet mitt er hvor mye penger trenger for en kurs hos dere (med alle kostnader med bolig, kurs osv)? Må jeg skaffe meg bolig selv? Hvor lenge kursen varer? Har dere noe å anbefale?

  På forhånd takk

 • Hei Shirin

  Takk for hyggelig henvendelse, vi vil gjerne hjelpe deg! Foreløpig kan jeg bare svare deg på generell basis, men jeg skal prøve så godt jeg kan: Prisene varierer veldig fra by til by og fra skole til skole. Hvis du ikke er veldig bestemt på en spesiell by kan vi finne ganske rimelige alternativer til deg. Vi hjelper deg med bolig, og du kan på de fleste steder velge mellom vertsfamilie, delt leilighet og residence/internat. Kursene varer i alt fra 1 til 52 uker – du bestemmer! På de aller fleste skolene kan du starte hvilken som helst mandag.

  Jeg kan anbefale deg en skole som ligger i en veldig hyggelig by som heter Margate: Denne skolen har en veldig passende gjennomsnittsalder på sine studenter i tillegg til at den er veldig rimelig i forhold til den høye kvalitetetn de tilbyr. Ta gjerne kontakt med oss på mail eller telefon så kan vi hjelpe deg videre med info og priser.

  Hilsen Tine :-)

 • Harald Johansen says:

  Hei

  Jeg er en 19 år gammel gutt fra Sandefjord og har tenk å dra på tyrsk kurs nå snart.

  Jeg vet at for å bli god på et språk så må jeg ihvertfall være der i 3 måneder, men så tenkte jeg at det hadde vært litt lang tid å være borte fra .. kjæresten for eksempel. Fins det noe greier med besøk eller besøks perioder av noe slag? Dette er det store spørsmålet mitt før valget blir gjort.

  med vennelig hilsen
  Harald LJ

 • Hei Harald, tusen takk for henvendelsen.

  Så flott at du har mulighet til å ta et såpass langt kurs! Den sjansen bør du benytte deg av, og du kommer til å lære utrolig mye på de tre månedene!

  Du kan ta i mot besøk når du vil, men hvis du vil at besøket ditt skal kunne bo sammen med deg er det viktig at vi tar hensyn til dette når vi bestemmer innkvartering!

  Ta kontakt med oss på mail eller telefon så kan vi finne et alternativ hvor dette lar seg gjøre.

  Håper å høre fra deg!

  Hilsen Tine

 • Harald Johansen says:

  Hei igjen!!

  Ok , takk for infoen! hvem kan jeg spørre om innkvartering? også hvem kan jeg kontakte om kursene? er det sånn at du har en lærer som passer på deg i alle tider eller har man bare timer på en skole også må man klare seg selv etterpå? Og er det en søknads frist? Jeg vil helst starte i slutten av februar, men vet nesten ingenting om disse kursene…

  med vennelig hilsen

  Harald LJ

 • Hei igjen Harald!

  Du kan ta kontakt med oss på e-mail info@sprakreisebyraet.no eller aller helst på telefon 23358250. Siden du vet så lite (som du sier) er det best å ta en prat på telefon :-)

  Så lenge du er over 18 år så er det ingen som «passer på deg». Du går på skolen som vanlig, og har fri etterpå til å gjøre lekser, være med på aktiviteter som skolen arrangerer eller bare finne på ting på egen hånd eller sammen venner.

  Du kan starte hvilken som helst mandag (som regel), og det er ingen søknadsfrist. Ta kontakt med oss så kan jeg svare på alt du lurer på! :-)

  Hilsen Tine

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>